doorzoek de gehele Leestrommel
Leestrommel
Leestrommel

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

J.M.J. Catenius-van der Meijden: 'Kwée-kwée'
uit: Groot nieuw volledig Indisch kookboek Van Goor Zonen: Den Haag/Brussel, [zonder jr, eerste dr. 1902]


[861:]

Kwée pilow I

Een kopje bloem, 1 bierglas water, 2 lepels boter, 6 eierdooiers, boter en olie, fijne suiker.

Het water kookt men op met de boter en laat dit daarna bekoelen. Vervolgens roert men er het meel mede aan, zoodat dit niet klontert. Zet dit deeg te vuur en roer het aanhoudend, tot het gaar en een dikke brij is. Nu klopt men de zes eierdooiers tot zij wit worden en roert die door de dikke brij. Hiervan maakt men balletjes, die men in half boter half olie bruin bakt. Ze worden, warm, met witte suiker voorgediend.

[862:]

Kwée pilow II

Een halfpond meel, water, 10 eieren tot wit geklopt, olie, suiker, zout.

Het meel wordt met water en zout tot deeg gekneed, hiervan balletjes gemaakt, die men in kokend water doet. Als ze gaar zgn, drijven ze boven. Neem de balletjes er uit, maak ze weder fijn en vermeng ze met de geklopte eieren. Nu worden daarvan wederom balletjes gevormd, die men in kokend heete olie bruin bakt. Ze worden ook, met suiker bestrooid, warm opgediend.

[863:]

Kwée poetri mandi I

Een pond ketanmeel, 2 ons geraspte javaansche suiker, 3 thee-kopjes koud water, 2 djeroek-poeroet-blaadjes, geraspte klapper, javaansche suiker.

Het meel wordt met de geraspte suiker goed door elkaar gemengd, en daarna met het water aangemaakt tot een deeg, waarvan men balletjes maakt. Deze balletjes kookt men in heet water, tot ze boven komen drijven; daarna stort men ze op een zeef over om ze te laten uitlekken.
Nu kookt men de javaansche suiker met de djeroek-poeroet-bladeren tot een dikke stroop en doet hier den geraspten klapper doorheen. De balletjes worden vervolgens door deze atroop gedaan en in kopjes of in pisang-bladeren, tot pakjes gevouwen opgediend.

[864:]

Kwée poetri mandi II

Drie kopjes ketanmeel, 1/2 kopje lauw water, 2 ons javaansche suiker, 3 kopjes koud water, een paar djeroek-poeroet-bladeren, 1/2 geraspte klapper.

De javaansche suiker wordt met het koude water tot stroop gekookt, waarna het gezeefd wordt. Meng hiervan een half kopje door het ketanmeel, met het lauwe water, en kneed vau dit deeg kleine balletjes.
Overigens wordt dezelfde bereiding gevolgd als hierboven, recept No. 863.


vorige pagina | inhoud | vorige pagina