doorzoek de gehele Leestrommel
Leestrommel
Leestrommel

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

J.M.J. Catenius-van der Meijden: 'Kwée-kwée'
uit: Groot nieuw volledig Indisch kookboek Van Goor Zonen: Den Haag/Brussel, [zonder jr, eerste dr. 1902]


[848:]

Kwée lêmpêr

Een pond ketan, santen van 2 klappers; het vulsel: een vette kip, 1 geraspte klapper, 20 fijngesneden uitjes, 4 sioongs fijngesneden bawang-poetih, 4 a 5 schijfjes laos, 4 uitgehaalde kemiries, 1 theelepel djienten, 1 1/2 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel peper, 1 theelepel zout, een klein stukje trassie, 4 djeroek-poeroet-bladeren, 1 kopje santen kentel, 1/2 kopje bouillon (van de kip), boter, olie, pisang-bladeren, bietings.

De ketan wordt met de santen gaar gekookt.
De kip wordt gaar gekookt in water met zout, het vleesch daarna er af gescheurd. Al de bovenvermelde kruiden stampt men fijn, bakt ze met de reepjes kip in boter (of olie) op, doet er den bouillon en de santen kentel bij en laat dit alles samen koken, tot het een dikke brij wordt. Als het bijna droog is gebruikt men dit voor vulsel van de gaar gekookte ketan, die men in langwerpige stukjes gevormd heeft, welke na vulling dichtgerold en in pisang-bladeren gewikkeld worden. Sluit de pakjes met de bietings en rooster ze daarna, tot ze gaar zijn.

[849:]

Kwée loempoer sorga

Een pond rijstmeel, 2 ons javaansche suiker, dikke santen van 2 klappers, 3 lepels witte suiker, 10 eieren, klapper-olie.

Maak van alles een goed beslag en bak dit in een poffertjespan, die met olie besmeerd en in een heeten oven geplaatst is.

[850:]

Kwée loempoer sorga (andere bereiding)

Een kattie rijstmeel, santen van een klapper, 1 kopje goela-djawa-stroop, 4 eieren, olie.

Men maakt twee soorten van beslag, het eene: rijstmeel deeg en het andere: eierenbeslag, als volgt:
De helft van de santen wordt gekookt en met de helft van de hoeveelheid stroop door het rijstmeel geroerd.
De eieren worden geklutst en met de ongekookte overgeschoten santen en de rest stroop dooreen geroerd en tot beslag
geklopt.
Men bakt deze koekjes als hierboven (No. 849) en doet in elken poffertjesvorm een lepel rijstdeeg en daarop een lepel eierbeslag. Met van onder en boven vuur moeten de koekjes, gaar zijnde, lichtbruin zijn.


vorige pagina | inhoud | vorige pagina