doorzoek de gehele Leestrommel
Leestrommel
Leestrommel

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

J.M.J. Catenius-van der Meijden: 'Kwée-kwée'
uit: Groot nieuw volledig Indisch kookboek Van Goor Zonen: Den Haag/Brussel, [zonder jr, eerste dr. 1902]


[835:]

Kwée kepala kodja

Een pond tarwebloem (tepong-trigoe), 15 geklutste eieren, 1 ons fijngesneden sukade, 1/4 pond krenten, 1/4 pond gepelde kenaries of zoete amandelen, 1/8 pond tangkwé, 1/2 pond witte suiker, 1/2 pond boter, 2 stuks vanille, 1 1/2 theelepel fijne kaneel, 1/4 geraspte notemuskaat, een weinig fijngestampte kruidnagels, 5 stuks kardemon, zout, suikerglazuur. (Zie recept No. 937).

De specerijen worden samen goed fijngestampt, daarna met het meel en de suiker vermengd en de geklutste eieren er langzaam doorgeroerd. De krenten worden goed schoongewasschen, de sukade en tangkwé fijngehakt, een gedeelte der kanaries fijngestampt, en dit alles vermengd met het meel en de boter, die men te voren gesmolten heeft. Nadat dit goed dooreen is gekneed, geeft men er den cylindervorm aan, ongeveer 2 dm hoogte, en bakt dit in den oven, die matig warm moet zijn. Wanneer deze koek doorbakken is, wordt hij rondom met wit suikerglazuur bestreken. De bovenkant van den koek, die ge-bombeerd is, versiert men te voren met gesneden amandelen. Het gebak wordt als krentenbrood en tulband behandeld.

[836:]

Kwée kiek (Chineesch)

Een pond tarwebloem, 3/4 pond fijne broodsuiker, 1/2 pond boter, 10 eieren, waarvan vijf met het wit, 2 lepels rozenwater, 2 lepels cognac (of brandewijn), 2 kopjes vol fijngesneden tangkwé, 1 kopje vol manisan djeroek-kiemkit, l kopje vol manisan djeroek-manis, 2 kopjes vol fijngesneden kenaries of amandelen, 1 kopje vol gepelde klèngkèng, 1 lepel fijngesneden foelie, 1 theelepel kruidnagelgruis en 1/2 geraspte notemuskaat, zout.

De boter klopt men wit met de suiker; daarna doet men het meel hier langzaam bij en vervolgens, óók langzaam-aan, de opgegeven tien eieren. Voeg daarna de cognac en het rozenwater met de specerijen en de fijngehakte manisans en amandelen hierbij. Roer dit alles tot een kneedbaar deeg, dat men in een met boter besmeerden vorm stort. Laat dit beslag eenigen tijd rijzen en bak het, als tulband, in een matig warmen oven.
Om zich bij dergelijke gebaksoorten te overtuigen, dat de koek van binnen gaar is, prikt men er met een lidi of een breinaald in. Kleeft er meel aan de naald, dan is de koek nog niet gaar.

[837:]

Kwée koe

3 Ons ketanmeel, 1 theekopje dikke, gekookte santen, 1 eetlepel witte suiker en wat pandan- of spinaziewater (om groen te kleuren), een weinig sirih-kalk. Vulsel: 2 ons katjang-idjoe, 2 ons javaansche suiker, een weinig water.

Het meel wordt met de santen, de suiker, het groene sap en de sirih-kalk vermengd en tot een deeg gekneed, waarvan men balletjes maakt, die van het volgende vulsel worden voorzien. Vulsel: De katjang-idjoe wordt gaar gekookt, daarna door een tanggok fijngewreven. De javaansche suiker wordt met een weinig water gekookt, hierbij de fijngewreven katjang-idjoe gedaan en samen tot een dikke brij gevormd. Vul hiermede de balletjes, maak er koekjes van, die men een weinig afplat, in meel wentelt en eindelijk, in een koekoesan of in een langsing, gaar stoomt.

[838:]

Kwée koedoes

Twee pond tarwemeel, 1 1/4 pond bruine suiker, 3 1/4 ons witte honig, 3/4 ons djeroek-manis-schillen (fijngesneden), 1 1/2 ons gedroogde, fijngestampte djeroek-tjina-schillen, 1 theelepel fijngestampte kruidnagels, 1/4 geraspte notemuskaat, 1/2 pijp fijngestampte kaneel, 1 theelepel potasch, 1/2 pond javaansche suiker, een pond boter, zout.

De suiker wordt met den honig gekookt. Laat dit bekoelen en roert er dan het meel, met de potasch, door. Vervolgens mengt men hier de verschillende specerijen en de schillen doorheen en kneedt het deeg goed samen. Nadat men dit een nacht heeft laten rijzen, bakt men het in een beboterden vorm met boven en onder vuur.
Men gebruikt dit gebak met javaansche suiker, die men met boter heeft gesmolten.
Aan dit gebak kan men, desverkiezende, eenigen bloemvorm geven en het met javaansche suiker-stroop versieren.


vorige pagina | inhoud | vorige pagina